Grieks typen

Het typen van het Grieks op een computer met Windows is niet moeilijk, maar je moet er wel de juiste instellingen voor hebben.

Hieronder staat een beschrijving van deze instellingen. De beschrijving is gedaan vanuit Windows 10, maar zal op soortgelijke wijze in andere versies gedaan kunnen worden. Let op: Deze instructies zijn slechts bedoeld als algemene richtlijn, en de uitwerking kan per computer verschillen. Aangeraden wordt om professioneel ondersteuning voor onderstaande in te schakelen.

Helemaal onderaan de pagina staat een PDF-document met de toets-combinaties voor alle leestekens en accenten, als hulpmiddel om snel de juiste accenten en leestekens in te kunnen typen.

Het instellen van Grieks op een Windows computer

1. Klik op de icoon met de huidige taal rechts onderin het bureaublad, en kies vervolgens voor ‘Taalvoorkeuren’.

Alternatief: zoek in het zoekvenster links onderin op ‘Taalinstellingen’.

2. In het volgende scherm, klik op ‘Een taal toevoegen’.

3. Typ in het zoekveld ‘Grieks’, selecteer ‘Grieks’ en klik vervolgens op ‘Volgende’.

4. Kies vervolgens de optie ‘Taalpakket installeren’, en eventueel de opties ‘Tekst naar spraak’ en ‘Handschrift’.
Vink ‘Als mijn Windows-weergavetaal instellen’ niet aan, omdat dan de hele computer in het Grieks wordt ingesteld (tenzij natuurlijk dat je daar goed raad mee weet, maar dat zal voor de meesten niet het geval zijn…)!

Klik vervolgens op installeren.

5. Wacht tot het taalpakket geïnstalleerd is.

6. Ga naar opties (van het zojuist geïnstalleerde taalpakket Grieks).

7. Klik op ‘Een toetsenbord toevoegen’, en selecteer ‘Grieks (polytoon)’. Het toetsenbord wordt nu toegevoegd aan de beschikbare toetsenborden.

8. Als je nu in het Grieks wilt gaan typen, stel je de taal van het toetsenbord in op het Grieks, door rechts onderin bij de taal het ‘Toetsenbord Grieks (polytoon)’ te kiezen. Dit kan ook door middel van één van de volgende snelkoppelingen: WINDOWS+SPATIEBALK of ALT+SHIFT.

9. Optioneel: Toon het schermtoetsenbord, te vinden via het zoekmenu (of via Startmenu –> Windows Toegankelijkheid –> Schermtoetsenbord.

Typen in het Grieks

Het typen op het toetsenbord zal nu resulteren in Griekse letters en symbolen. In het begin zal het even wennen zijn. Wat helpt, is dat de meeste Griekse letters getypt worden met de Nederlandse transliteratie. Bijvoorbeeld:
a = α (alfa)
b = β (beta)
g = γ (gamma)
d = δ (delta)
Oefening zal zeker kunst baren!

De accenten en leestekens zijn iets lastiger in het Grieks te typen. Vandaar dat onderstaand schema alle leestekens en accenten op een rij zet, inclusief de bijbehorend toets-combinaties.